• Over ons

  Onze focus ligt op de Hydraulic Reference. Voor diegenen die zelf een dergelijk apparaat bezitten hopen we nuttige informatie over onderhoud en reparaties te kunnen geven door middel van gebruiksaanwijzingen, fotos en tips. De markt voor onderdelen is schaars en omdat slechts een beperkt aantal originele onderdelen nog geproduceerd wordt door toeleveranciers is er zelfs bij Gammon of Michell weinig verkrijgbaar. De tweedehandsmarkt op websites is ook heel beperkt en als je dus wat zoekt is het vinden moeilijk, daarnaast betaal je volgens de wet van vraag en aanbod natuurlijk de hoofdprijs en dan mag je alleen maar hopen dat de term “gebruikt” niet gelijk aan “op” is. Natuurlijk zijn er ook sites waar je gelijkgestemde verzamelaars treft die je als mede liefhebber een (vriend)schappelijke prijs geven, maar we constateren toch wel een commerciele trend achter collectors items op dit gebied. Ook hier hopen we te kunnen bemiddelen of het desbetreffende onderdeel bij voldoende vraag zelf te laten draaien. Overigens wat leverbaar is kun je ook via ons bestellen, we hebben de status van geautoriseerd dealer via M.J.Gammon. In de toekomst is het ook mogelijk ons op afspraak in de werkplaats (ASexySound) in Amsterdam te bezoeken waar we op dit moment met "subs 'n' sats" (subwoofers en satellietsystemen) bezig zijn. Of we ons ook met reparaties gaan bezighouden weten we nog niet, maar voor advies kun je via E-mail altijd bij ons terecht, bij genoeg respons misschien zelfs via een forum voor de nederlandse liefhebber. En wie weet, als er genoeg Transcriptors in Nederland zijn een vereniging van eigenaren.

  Project details

 • Hydraulic Reference draaitafel

  Zoals de naam al zegt was dit een van de eerste referentie draaitafels (1963) met als bijzondere bijkomstigheid dat deze draaitafel later uitgerust werd met een snelheidsregeling (pitch) d.m.v. een onder het plateau bevestigd en meedraaiend bassin gevuld met een dikke viscose vloeistof waar een stilstaande staaf in ondergedompeld of juist uitgehaald kon worden t.o.v. een neutrale half ondergedompelde stand. Het verschil in wrijving hierdoor veroorzaakt was nauwkeurig uitgerekend om tot twee procent plus of min ten opzichte van de standaard 33 1/3 omwentelingen per minuut te komen. NB bij de eerste Hydraulics werd de snelheid geregeld met een vilten ring op het stroboscoop wiel die met een schroefknop aangedraaid of losgemaakt kon worden en zo dus versneld of vertraagd d.m.v. de wrijving. NB 2 bij bovenstaande afbeelding is de opstaande as naast het stroboscoop wiel een koppeling op de snaar. Dit was voor een toenmalige high-end draaitafel een bijzonderheid daar men zich in die tijd strikt aan de standaard van 33 1/3 of 45 RPM standaard hield. Pas later ontwikkelden diverse producenten een pitchbare draaitafel, eigenlijk in antwoord op de vraag daarnaar door veel DJs, die dit nodig hadden om op de beat te mixen. Hierbij gaat het dan vaak wel om direct aangedreven draaitafels i.p.v. snaaraangedreven, dit in verband met snellere start bij het vasthouden van de plaat op een zgn. slipmat. Bij de originele draaitafel werd de door Transcriptors ontwikkelde Fluid arm bijgeleverd, een wederom in viscose vloeistof gedempte eenpunts opgehangen arm. In een later stadium tijdens de productie in licentie door Michell werd de mogelijkheid gemaakt om een toonarm naar keuze te monteren en zie je op deze draaitafel vaak een Shure SME arm geplaatst, ook een klasse product, welke echter later ontwikkelde en gevoeligere elementen toeliet. De meeste ontwerpen van David waren hun tijd dusdanig ver vooruit, dat zij pas veel later door de ontwikkeling van nieuwe technieken zijn ingehaald.

  Project details

 • Van Transcriptor via Michell tot Transrotor

  Na het eerste succes en erkenning werd de productie op grotere schaal van de Hydraulic Reference overgenomen door het bedrijf van John Michell, welke deze draaitafels in licentie vervaardigde volgens voorwaarden opgenomen in de overeenkomst die de Technical Agreement genoemd werd. Helaas is de samenwerking tussen Transcriptors en Michell beeindigd wegens onenigheid over inhoud en uitvoering hiervan. Na de dood van David Gammon is Transcriptors voortgezet door zijn zoon, Michael, die zich in de werkplaats in Nottinghampshire bezighoudt met restauratie en reparatie, alsmede met de ontwikkeling van een nieuw type, de T6, welke volgens de verwachtingen in 2014 het levenslicht zal mogen aanschouwen. Michell Engineering bouwde en ontwikkelde nog enige, op de Hydraulic Reference gebaseerde draaitafels met als verschil dat de zware op het plateau gemonteerde gewichten die voor een gestabiliseerde rotatie zorgen nu niet op, maar onder het plateau geplaatst werden (inverted) om het gewicht anders over as en lager te verdelen en een beter contact tussen plaat en plateau te bewerkstelligen. (zie foto Michell Gyro) Daarna ging men op massieve plateaus van diverse materialen over. De Duitser Jochen Rake die een tijd lang bij Michell werkte en daar ervaring in ontwerp en productie opdeed, zette op zijn beurt ook een zelfstandig bedrijf op, Transrotor, dat high-end draaitafels produceert. In deze draaitafel Dynasty zie je echter ook de prijzen en daaraan gekoppelde exclusiviteit wel met factor X toenemen. Daar waar David Gammon rond 1975 de Round in productie nam met als achterliggende gedachte een low-budget platenspeler voor de arbeider aan te bieden voor 25 Engelse ponden, kost een van de duurdere Transrotors ( ook afhankelijk van keuze arm en element) tot 25.000 euros. Nu is het wel zo dat volgens de overlevering het ontwerp van de Round snel op de achterkant van een pakje sigaretten gemaakt was, en dat zal met de producten van de heer Rake waarschijnlijk niet het geval zijn geweest. De creaties van David Gammon kenmerken zich dan ook door de eenvoud van benadering en concept, waar simpel en strak tot kunst worden. Aan de hand van de foto's kun je je zelf een beeld vormen van de ontwikkelingen vanaf de Hydraulic Reference uit 1963 tot nu (Transcriptor, Michell).

  Project details

Informatie

Informatie over onderhoud en reparaties doormiddel van gebruiksaanwijzingen, foto's en tips.

Support

Als geautoriseerd M.J.Gammon dealer adviseren en bemiddelen wij bij het verkrijgen van Transcriptor onderdelen. Bij voldoende vraag produceren wij zelf onderdelen.

Reparatie

Bij vragen over reparaties, neem contact met ons op via het contactformulier.

Community

Volg ons op:

Ons werk

Speciale projecten

We proberen de Transcriptors in de originele staat terug te brengen, maar bij sommige modellen voegen we speciale elementen toe.

Within a year
our company's popularity has risen by 60%.

Maecenas fermentum bibendum elit ut lacinia. Ut vel libero porttitor nisl cursus tempus at vehicula ligula. Sed viverra sem quis tortor molestie tempor. Ut dignissim mi nec egestas viverra ed sem quis tortor molestie tempor. Ut dignissim mi nec egestas viverra.

Kyle Reese
Human Resistance

Fresh from our blog

'63 Reference compleet deel 3

Allereerst wilden we de "63 early Fluid 10" arm op het deck monteren om te kijken of alles...

Read more

De bijbehorende arm '63 type deel 2

Na het verkrijgen van een 1963 type Reference draaitafel zijn we, wederom via EbayUK, in het...

Read more